Историята на компанията започва през 1954-та година, в Реджио Емилия, където Ренцо Ланди, зедно със съпругата си основават единственната фирма за производство на смесители, специално за различните видове автомобили. Развива се много бързо и през 1963-та година започва износ за други страни.

Превръща се в група, като през 1993-та година взима контрол над Landi Srl, Eurogas Holding BV. През 1999-та година разкрива филиал в Полша, Landi Renzo Polska S.p.Z.o.o. През следващата година изкупува и Med S.p.A., която е специализирана в производството на газови клапани и алармени системи . Процесът по интернационализирането продължава с oткриване на клон в Бразилия, Китай, Пакистан, Иран.

Системата за контрол на качеството Landi Renzo, за която от 1996 е сертифицирана по ISO 9001 , а през 2001 година серфифициаран и по ISO/TS 16949, през 2006-та година получава и сертификат специално за автомобилна търговия, разширяващ действията на ISO 9001 до нейната италианска мрежа, за да гарантира високият стандарт на качеството, вече усвоен от фирмата. Компанията е първата в този сектор която покрива ISO/TS 16949 сертификат за изработка на висококачествени части за автомобилостронето. През 2006-та година създава и LANDIRENZO Corporate University: център за иновации и технологии, за развитие на човешките ресурси в Landi Group.

През 2008 част от Landi Group, става и Lovato Gas.  През 2009-та отваря филиаи в Румъния и Венецуела, а през 2010-та основава Landi Renzo USA. След това най-големия производител на електроника за оборудване на автомобили с газови системи – A.E.B. Technologies също става част от компанията, както и и SAFE S.p.A., които са производители на оборудване за метанстанции. През 2013-та година закупува и 70% от Emmegas S.r.l., която произвежда компоненти и системи за пропан-бутан и метан. През 2014-та година компанията навърши 60 години от създаването си. Днес Landi Renzo S.p.A. е международен лидер в своята сфера благодарение на високите стандарти за обслужване на клиенти, постоянната насоченост към развитие, добрата организация, производствените планове и технологичните иновативни продукти. Доказтелство за това са постигнатите повече от 1,2 милиона годишни продажби и над 35 % пазарен дял. Всички 41 патента, пък я превръщат и в технологичен лидер. Търговската й дейност се развива на територията на 50 страни, една от които е и България.

 

Landi Renzo S.p.A. вече е създала сътрудничество с някои от най-важните производители на автомобили на световно ниво като Фолксваген, Сеат, Нисан, Фиат, Опел, Тойота, Рено, Мерцедес, Пежо, Дачия, БМВ. Сложността на електрониката в модерните автомобили налага нужда за стабилно сътрудничество с автомобилните производители, за да се създават системи, които перфектро да се интегрират в електрониката и механиката на модерните коли. Сътрудничеството с тези производители се фокусира върху някои модели, предназначени за специфични пазари и ще се увеличават многократно в близкото бъдеще. Landi Renzo S.p.A. създаде специален отдел, разработващ продукти за автомобилните производители, в който инвестира постоянно. В момента предоставя компоненти или пълни системи на някои от най-големите производители на автомобили като:

 

За да постигне тези резултати компанията разползага с над 1200 служители и разчита на отлична материална база. За целта използва емисионни и работни лаборатории с тестващи съоражения на топ ниво на три различни места в Италия. Центърът за инновации разполага с 4 тест клетки с динамични двигатели, 2 емисионни банки, стенд, механична лаборатория за прототипи и електронна лаборатория. Производственната линия също е високо технологична и автоматизирана. Стремежът към непрекъснато развитие са мотора на компанията. Принципите на работа и надеждността на компанията остават непроменени във времето. Това е неоспоримо наследство, което винаги е било свързвано с имиджа на маркта Landi Renzo.

Официалният сайт на компанията е: www.landirenzo.com

Повече за компанията може да научите в това видео: