смяна газова бутилка – въпроси и отговори

Кога трябва да подменя газовата бутилка?

1Колко е срока на експлоатация на бутилките на пропан-бутан?
Срока на експлоатация на газовите бутилки е 10 години от месеца и годината на маркировката на бутилката.
2Колко е срока на експлоатация на метановите бутилки?
Срока на експлоатация на метановите бутилки е 20 години от годната, маркирана върху бутилката

Мога ли да мина на технически преглед ако газовата ми бутилка изтича тази година?

1Да, ако прегледа на автомобила изтича преди посоченият срок на бутилката
Пример: техническият преглед изтича февруари 2020г., а щампата бърху бутилката е декември 2010г.
2Не, ако срока на бутилката е до предходния месец на техническият преглед на автомобила ми
Пример: техническия преглед изтича на автомобила ми изтича декември 2020г., а щампата върху бутилката е март 2010г.

Има ли различни размери бутилки и как да разбера моята каква е?

1Цилиндрича в багажника
Цилиндричните бутилки са няколко размера диаметър най-често са Ф244, Ф315 и Ф360 и различни по обем. Върху бутилката ще откриете метална табела с маркировка. На нея има информация за диаметъра и литри (обем)
2На мястото на резервната гума в колата
Тороидалните бутилки са с различна височина и диаметър за различните автомобили, според типа резервна гума. За да проверите какъв е точният размер трябва да повдигнете кората, а в някой случаи и да премахнете метални капак, който се захваща с два билта върху газовата бутилка.Върху бутилката ще откриете метална табела с маркировка. На нея има информация за диаметъра и височината.
3Тип резервна гума, монтирана отвън, под купето
Тороидалните бутилки монтирани под купето имат допълнително укрепване или цялостна обшивка и при тях е по-трудно да се разбере точният размер. Необходимо е да се повдигне на подемник или да се използва канал. Върху тях има табела с щампа, върху която са маркирени точният размер - диаметър и височина.

Какво да направя, ако срока на експлоатация на газовата бутилка изтича?

1Трябва ли да си запазя час за подмяната?
Да, необходимо е да се запази час за подмяната защото в зависимост от размера и това къде е монтирана бутилката може да отнеме между два и пет часа. Също така е препоръчително предварително да има информация за точния размер и литри на бутилката, за да сте сигурни, че я има налична.
2Трябва ли газовата бутилка да е празна?
Да, газовата бутилка трява да е празна, за да се демонтира сондата/нивомера и да се постави върху новата бутилка. Как установяваме че е празна? Когато бутона/копчето на газовата уредба сигнализира, чрез звуков сигнал. Опитайте повторно да я превключита, за да изразходите и остатъчното гориво.
3Какво друго трябва да знам за смяната на бутилка?
След подмяната на бутилката се рарежда газ, за да се провери за течове. С цел да се предотвратят течове често е необходимо да се подмени упътнителя (о-пръстена), който се оставя между бутилката и сондата/нивомера. Също така се проверяват и газовите пътища/тръбите и крепежните елементи към бутилката. Необходимо е да са спазени изискванията по правило 67R-01
4Какъв документ да изисквам за следващият годишен технически преглед на автомобила?
След смяна на газова бутилка автогаз сервизите издават Протоколпротокол се издава на основание чл. 20, ал. 2 от Наредба № Н-3 от 18 февруари 2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Портокола е от подмяната включва информация за автомобила, фирма извършила подмяната и данни за газовата бутилка и сертификат от производителя към нея.

Свържете се с най-близкият оторизиран автогаз сервиз

Табела на газова бутилка, с маркирани размер и година на производсто